Gebelikle İlgili Söylenmeyenler

İlk zamanlar yaşanan heyecanın ardından bekleyiş başlar. Karnınız büyür, beliniz kalınlaşır, kilo alırsınız ve en sonunda bebeğiniz dünyaya gelir. Aslında 9 ay boyunca bunların dışında çok farklı şeyler yaşar ve hissedersiniz.Annelik macerasının başındaysanız işte karşılaşabilecekleriniz! 

Eşinizi yargılamaya başlarsınız!
Hamile olduktan sonra eşinize farklı bir gözle bakmaya başlarsınız. Artık o sadece hayat arkadaşınız değil, çocuğunuza örnek olacak babadır. Maç tutkusundan, evde boxer ile gezmesine, finansal durumunuzdan konuşmasına kadar her şeyi detaylıca incelersiniz. Bu sırada kendi tavır ve davranışlarınız da anne olarak değerlendirir, çeki düzen verirsiniz. istemedğiniz davranışlarının değiştirmesi için bebeğinizi araya koyarak nazik konuşmalar yaparsınız.





Ancak ona kendinizi çok yakın hissedersiniz!

Siz ve eşiniz için yeni bir hayat başlıyordur. Eşinize baktığınızda 'Onun gözleri de senin ki gibi olacak mı' diye merak edersiniz. O da size baktığında, 'Bebeğimiz senin gibi gülümseyecek mi' diye düşünür. Her ikiniz de bebeğiniz le birlikte yaşayacağınız hayatı, tatilleri düşünürsünüz. 




Seks hayatınız karışır!
Eşinizle yakınlaştığınızda eskisi gibi sıçrayıp atlamak istersiniz. Ancak bir dakika sonra bebeğinizi düşünmeye başlarsınız. Eşinizle birlikteyken o zarar görebilir diye düşünürsünüz. Ayrıca, birden kendinizi çok yorgun, şişman hissedersiniz. Belki yarın gece.. 





İsim seçmek çok zordur!
Hamile kalmadan önce binlerce isim varmış gibi gelir. Ancak hamlile kaldıktan sonra durum değişir. Kimisi çok popüler, kimisi çok garip, kimisi kulağa hoş gelmez bu tür bir sürü gerekçeyle isim seçemezsiniz. Bu sizi çıldırtır. Aileniz, arkadaşlarınız başka seçeneklerle gelir. Doğru ismi bulma konusunda takıntınız devam eder. İsime karar verdiğiniz 

Cinsiyeti ne olacak?
Elbette cinsiyetinden önce bebeğinizin sağlıklı olmasını istersiniz. Ancak içinizden kız ya da erkek olmasını umut edersiniz. Ancak beklediğiniz gibi olmazsa ağlayıp sızlayabilirsiniz. Ancak doğduktan sonra tamamen fikriniz değişecek ve bebeğinize aşık olacaksınız. 

Bebeğinizin gelişimine şaşıracaksınız
Yıllardır bebek sahibi olmak isteyen biriyseniz, her ne kadar hazır olduğunuzu söylesenizde bebeğinizin büyümesini izledikçe çok şaşıracaksınız. İçinizde büyüyen miniği her gördüğünüzde, kalp atışını duyduğunuzda mucizeye tanıklık ettiğinizi düşüneceksiniz. 

İlk 3 ay hasta hissedebilirsiniz!
Hamile olduğunuzu öğrenmek muhteşem bir his. Buna rağmen ilk üç ayınız biraz halsizlik, mide bulantısı ve kusma ile geçebilir. Belki düşükle sonuçlanabilir. Gebeliklerin yüzde 15'i bu şekilde sonuçlanır ve yüzde 80'i ilk üç aylık dönemde gerçekleşir. İlk üç aylık dönemde bir çok test ve kontrol yapılır. Karşılaşabileceğiniz şeyleri ve yapabileceklerinizi bilin, hazırlıklı olun. Şimdi her şeyi zaman bırakın ve biraz rahatlayın. 









Anne gibi hissetmeye başlayacaksınız
Evet henüz bebeğinizi kucağınıza almadınız ancak onu korumaya başlayacaksınız. Şimdiden onu götüreceğiniz yerleri, yediklerinize dikkat edeceksiniz. Doğduktan sonra çok özel bir şeye sahip olduğunuzu fark edeceksiniz. 

Doğumda ve sonrasından korkarsınız
Doğumda ve sonrasında psişik olmaktan korkabilirsiniz. Kendinizi filmlerde olduğu gibi geriye doğru yaslanmış, kan ter içinde, yüzünüzde garip bir ifadeyle görüyor olabilirsiniz. Kendinizi çok büyük, rahatsız, hasta ve korkuyor hissedebilirsiniz. Ancak bunun olacağını biliyordunuz ve kendinizi bu duruma hazırlamalısınız. Korkularınızı bir kenara bırakarak bebeğinizi sağlık bir şekilde dünyaya getirmeyi amaçlayın. 

Hamileliğiniz sizin kimliğiniz olur
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde ilk önce insanlara söylemek istemezsiniz çünkü bunun gerçek olduğundan emin değilsinizdir. Bir kere söylediğinizde hayatınızdaki yerini alır. Nişanlandığınız zaman düğünün nasıl ana konu haline geldiğini hatırlayın. Şimdi bebeğiniz geri kalan aylar boyunca sizin kimliğiniz olacak. Herkes sizinle onun hakkında konuşmak isteyecek. Bu çok kötü değil. Bazı anneler 7/24 çocuklarıyla ilgili konuşmayı sever. Her şey bebeğiniz dünyaya gelince değişecek. Bazen bebeğinizle veya nasıl hissettiğinizle ilgili konuşmak istemediğiniz zamanlar olabilir. Açıkçası görünümüz bu konunun konuşulmamasını imkansız kılar. 

Herkes tavsiye verir
Hamileliğiniz sırasında kadınlar tavsiye verme ve kişisel sorular sormaya  başlar. Hamile kalmaya çalışıyor muydun? Emzirmeyi planlıyor musun? Çocuğa kim bakacak? Size çok yakın olmayanlar bile bu tür kişisel sorular sorabilir. Evet herkes karnınızın büyüklüğü hakkında da yorum yapar, "Çok büyük. İkiz mi? Çok yoruluyor olmalısın. Kız mı erkek mi? Kıza benziyor" vs. Aslında sadece büyüğüm. hepsi bu. Ancak bana kendimi kötü hissettirdiğiniz için teşekkürler. 

Bebeğinizin tekmeleri konusunda takıntılısınız
Bebeğiniz normalden olduğundan daha uzun süre tekmelemediğinde panik olursunuz. Sık sık karnınıza dokunup onu kıpırdatmaya çalışırsınız. Tek ayağınızın üzerinde hafifçe zıplarsınız. Yüksek sesle müzik dinletirsiniz. Daha sonra azıcık kımıldadığında çok mutlu olursunuz. Bazı zamanlar siz uyumaya çalışırken karateci bebeğiniz uyanır ve sizi tekmeler. Siz bundan da keyif duyar ve 'bebeğim ne istiyorsun' diye sorarsınız. Bebekler hakkında bilmeniz gereken en önemli şey: çok nadir olarak sizin ondan istediğinizi yapar veya siz onun istediği şeyi nadir olarak yaparsınız. 

Kabız olabilirsiniz
Bu tür iğrenç konulara girdiğimiz için özür dileriz ancak gebelikte kabız olabilirsiniz. Bol su içtiğinizden ve lifli gıdalar tükettiğinizden emin olun. Kabızlık nedeniyle hemoroid olabilirsiniz. Uterus büyüdükçe o bölgeye baskı yapar. Doğumdan sonra banyo yapmak ilk önce savaş gibidir. Ağrı kesiciler almak durumunda kalabilirsiniz. Doğum sonrasında kabızlık sürebilir ancak hemşireler size yardımcı olacaktır. 

Yememeniz gereken şeyleri yiyeceksiniz
Size yararlı olmayan şeyleri yememek için özen gösteriyor olabilirsiniz. Örneğin tiramisu size çok güzel geldi ancak içine çiğ yumurta konulduğunu duyunca paniklediniz. Kendinize çok kızdınız ancak bebeğiniz ve kendinize şans verin, iyi olacaksınız. Ancak gelecek sefere dikkatli olun. 

Garip rüyalar göreceksiniz
Hamileliğinizin ortalarına doğru, gözlerinizi her kapattığınızda Fellini'nin filminde bir yıldız olduğunuzu ya da eşinizin içinde olmadığı hafif porno rüyalar görebilirsiniz. Rüyalarınızda bir kedi gibi dışarda doğurduğunuzu görebilirsiniz. Tüm bunlar annelik içgüdüsü ve endişeleriyle görülen rüyalar. Kötü rüyalarınızdan gerçekçi anlamlar çıkarmayın. Herşeyin iyi olacağını ve bebeğinizi kucağınıza alacağınızı düşünün. 

Özgüveniniz artacak
Hamileliğin en önemli şeyi kendinizi ve hayatınızı değiştirmenizdir. Kararınız konusunda kendinizi çok rahat ve özgüveniniz yüksek hissedersiniz. Anne olacaksınız. Bu büyük bir şey. Kısa zamanda daha bir olgunlaştınız. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bu duygularınız daha güçlenecek.

Ailenize daha yakın hissedeceksiniz
Ailenizle anlaşamadığınız zamanlar geride kalacak. Onların büyükanne - büyükbaba olması sizi çok heyecanlandıracak. Size bebekle ve kendinizle ilgili yüzlerce soru soracaklardır. Buna hazır olun. Sadece sizin kadar heyecanlı olduklarını hatırlayın ve anlayışlı davranın. 

Her zaman terleyeceksin
Oda sıcaklığı için 20-22 derece sizin için idealdi. Ancak hamile olduktan sonra bu sıcaklık 30 derece gibi gelmeye başladı. Gebeliğin 32. haftasında vücudunuzu dolaşan kan seviyeniz artabilir. Gebelikten ziyade menopoza girmiş gibi hissedebilirsiniz.

Duygusallığınız artacak
Ruh halinizde ilk aylarda ve son aylarda farklılıklar olabilir. Ufak tefek şeyler için gözyaşı dökebilirsiniz veya öfkeli çıkışlar yapabilirsiniz. Filmler, diziler sizi normalden fazla etkileyebilir. Eşinizi bu konuda uyarın ve destek olmasını isteyin. Çok iyi salata yaptığınızda kendinizi ağlarken bulursanız hamile olduğunuz için olabilir.

Mükemmel doğum sizi yıldırmasın
Bebek doğduktan sonra emzirme, kilo verme gibi baskılar 'ideal doğum' konusunda baskı altında hissetmenize neden olur. Bazı kadınlar epidural doğuma , bazıları tekneye doğurmaya karar verir. Doğum yaklaştıkça kadınlar sezaryen seçeneğinde karar kılar. Bu çok iyi bir seçenek değil aslında.  Çoğu kadın normal doğumla daha sağlıklı bir şekilde bebek dünyaya getirir. Doğumdan hemen sonra toparlanır. O anlar kötü gibi gelse de her şey bittikten sonra bebeğiniz ve sizin sağlıklı olması dışında hiçbir şeyin önemi yoktur.



Hiç yorum yok: