Ağlayan Çocuğu Susturma Teknikleri

9 ay geride kaldı, bebeğinizi kucağınıza aldınız ve eve geldiniz. İlk bir kaç gün yenidoğanın heyecanıyla geçti ve mutluluktan adeta uçuyorsunuz. Üstelik tüm aile olarak. Ancak bir kaç gün sonra hiç bir neden yokken bebeğin ağlaması size zor anlar yaşatmaya başlar. Doğum sonrası vücudunuzdaki hormonal değişim zaten sizi dengesiz bir ruh haline sokmuşken bir de bu ağlayan çocuk sendromu hiç hoşunuza gitmeyecektir. Sizi anlıyoruz; ama sizin de anlamanızı istediğimiz bir gerçeklik var: Bebeğin bir hastalığı yokken ağlaması sadece size özgü bir durum değil ve üstelik bu çok kötü bir şey de değil.



Madonna’nın çocuk doktoru olarak da ün yapan Amerikalı çocuk doktoru Harvey Karp, Tıp literatürüne 5′s Tekniği olarak geçen yöntemle bebek ağlamasının çok kolay bir şekilde durdurulabileceğini savunmaktadır. Kendisine gelen ve ağlamaktan yorulmuş bebek ve anneleri gördükçe bu konu üzerinde kafa yormaya başlıyor Karp. 1980′li yıllarda Yaptığı araştırmalarda Afrikada bulunan bir kabile dikkatini çekiyor. Kung San adı verilen kabilede ağlayan bebeklerin bir dakikada  susturulabildiğini öğreniyor. Bebebeklerde bir düğme olmalı diye düşünmeye başlıyor Karp, bu düğmeye basınca çocuk susacaktır diye düşünüyor ve 5s Tekniğini buluyor. 
Tüm Dünyadaki kültürleri inceliyor ve bebekleri inceliyor. Bu çalışmalardan sonra bebeğin yaşamının ilk 3 ayını  4.trimester diye adlandırmaya başlıyor. Hamileliğin 3 Trimesterde incelenmesine yapılan referansla bebeğin ilk 3 ay içinde anne karnının dışında olduğunu; ancak anne karnındaki ortama benzer bir ortama ihtiyaç duyduğunu ima ediyor. Rahim, ses yalıtımı yapılmış bir yer değildir, annenin damarlarından akan kan etrafta müthiş bir gürültü oluşturmaktadır. Bu sesleri duyan bebek anne hareket ettikçe de sallanmaktadır içeride. Aynı zamanda rahim duvarlarına dokundukça kucaklanma ihtiyacı da giderilmektedir bebeğin. Peki biz ne yapıyoruz? bebek doğar doğmaz onu sessiz bir ortamda kucağa bile almaktan korkarak zor bir dünyaya hapsediyoruz. İşte Karp bunlardan yola çıkarak ağlayan bebeği susturmak için 5 s tekniğini geliştirdi. 
5s=
  1. Swaddling(Kundaklama)
  2. Side Position(Yan Yatırma)
  3. Shushing(Şişş Demek)
  4. Swinging(Sallamak)
  5. Sucking(Emme)
  6.  
Kundaklama: Bebeğinizi kundaklayın diyor bu teknik. 
Ancak bu klasik Türk Tipi Kundaktan farklı bir kundaklama. Kollar kapalı bir şekilde bebek büyük bir kundakla sarmalanır ama özellikle bacak kısımları çok sıkı sarmalanmaz. Bu yöntem, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Bir boşlukta değil, tıpkı anne karnı gibi..
Yan Yayırma: Genelde bebekler sırt üstü pozisyonda yatırılıyor. Peki anne karnında öyle mi? değil tabiki. O zaman bebeği kucağınızda dizleriniz üzerinde yan yatırarak tutun. Kafasının elinizle destek altında olduğundan emin olun. 
Şişş Yapmak: Çocuğun susması için güçlü bir şekilde ”şişşşşş” diye bir ses çıkarın diyor doktor. ”Şişş” kelimesi dünyanın hemen tüm dilinde  aynı şekilde ifade ediliyor. Bu iş iç güdüsel olarak aynı olmalı tüm kültürlerde. Peki neden bu sesi çıkarıyoruz. Çünkü anne karnı sessiz bir yer değil etrafta akan kanınız, kalbinizin sesi ona 9 ay boyunca gürültü yapıyor da ondan. 
Sallamak: Anne karnında anne hareket ettikçe sallanan bebeğe eski günleri hatırlatmak için  hafifçe sallamaya başlayın. 
Emme: Ona ya bir emzik verin yada emzirin. Bebek anne karnından çıktığı andan itibaren ağzıyla emme refleksinin nasıl gelişmiş olduğunu görmüş olmalısınız. Doğa ona bu yeteneği vermiş; o zaman bu yeteneğini  boş bırakmayın minik bebeğinizin. Afrikada annelerin bebeklerini günde 50-100 kere emziriyorlar. Bize ise günde 8-10 kez diyorlar. Unutun bunları. Bebek istedikçe emer, özellikle ilk aylarda…



Dr. Harvey Karp bu tekniğin doğru yapılması ve çocuğun başka şikayetinin olmaması durumunda ağlayan bebeğin %100 susacağını garanti ediyor. Dizde uygun yere bir plastik çekiçle vurulduğunda nasıl bacağınız tekme hareketi yaparsa ağlayan bebek için 5s tekniği tam ve doğru uygulanmalıdır. Çünkü dizinize doru yerin 1 cm yukarısına vurduğunuzda tekme refleksi gerçekleşmiyecektir. Aynı sebeple 5s tekniği de doğru yapılmazsa bir işe yaramayacaktır. Bebeğin ”sakinleşme refleksini” de annenin karnında öğrendiğini savunuyor Amerikalı Pediatri Uzmanı. Çünkü bebek son aylarda anne karnında çok huzursuz ve aşırı hareketli olsaydı bu yaralanmalara ve doğumun sorunlu olmasına yol açardı. Annelerimizin ne kadar mükemmel bir sistemin sahibi olduğunu itiraf etmiş miydik? 
Modern tıp biliminde bu konuyla uğraşan uzman sayısı hiç de az değil. Hem çocuk doktorlarının(pediatri uzmanı) hem de psikoloji uzmanlarının (pedagog) son yıllarda ağlama üzerine yaptıkları çalışmalar oldukça ilerlemiş durumda. Örneğin Amerikalı Psikiyatrist Aletha Solter, ısrarla bebeğin ağlamasının kötü bir şey olmadığını savunmaktadır. Kendi web sitesinden (ingilizce) bu konuda bilgilenebilirsiniz. Aynı zamanda Ülkemizde Aletha Solter’in ”Bilinçli Bebek” adlı kitabı da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: