Masonların Belirtileri

Masonluk belirtileri; çıraklık, kalfalık ve ustalık mertebesine göre değişiklik arz ediyor. Çünkü masonların selamlaşmaları da mertebeden mertebeye değişiyor. Ama bazı durumlarda bir masonu yürüyüşü bile ele verebiliyor. Şayet biri kalabalık bir yerde yürüyüşüne sol adımla başlamışsa ve sağ ayağının topuğunu doksan derecelik açı oluşturacak şekilde sol topuğuna değdirip üçgen biçiminde adımlar atarak yürüyorsa onun bir mason olduğundan emin olabilirsiniz. Gazeteci-yazar rahmetli İlhami Soysal'ın yaklaşık on beş yıllık masonluk araştırmalarına göre, birinin mason olup olmadığını anlamak için aşağıda maddeler halinde sıralanan işaretlerden birini görmek yeterli:



Tokalaştığınız kişi, elinizi kuvvetle sıkarken başparmağını sizin başparmağınızın üzerine üç kere hafif darbelerle vuruyorsa; bu, sizin mason olup olmadığınızı anlamaya yönelik bir girişimdir. Bu durumda bilin ki el sıkıştığınız kişi masondur.İkinci işaretleşm, mason olan kişinin elerini göbeğinin üstünde, ama karına değmeyecek biçimde birbirine paralel, 1-2 santim aralıklı olarak tutması ve bırakmasıdır. İşaretleşmede sol el altta, sağ el üstte durmalıdır.Bu pozisyonda birine selam vermek gerektiğinde duruş hemen değişir. Sol el, aşağı doğru yumuşakça bırakılır.Sağ el, avuç içi yere bakar şekilde dört parmak bitişik, başparmak da gönye oluşturacak biçimde tutulur ve gırtlağa adeta bir bıçak dayanıyormuş gibi yapılır. Hafifçe gülümsenir ve sağ el omuza kadar çekildikten sonra aşağı salınır.


Sözlü işaret olarak, tokalaşırken karşınızdaki kişi, gözlerinizin içine bakarak "Sizi selamlarım." diyecektir. Siz de bir masonsanız, yanıtınız, "Gizlerim." ya da "Saklarım." olacaktır.Kalfa mason, bir ortama girdiğinde oradaki diğer masonlara kendini tanıtmak için iki elini yumruk yapar ve yumruklarını göğüs hizasında dıştan birbirine değdirip bırakır.Usta masonlar ise parmaklarını birbirine kenetler ve avuç içleri yere bakacak şekilde ellerini göbek altında tutarlar. Birini selamlarken de duruşlarını bozmazlar.Üstad mason, kalabalıkta zor durumda kaldıysa; iki elini avuç içleri karşıya gelecek biçimde havaya doğru kaldırır. Bu, bir imdat çağrısıdır.Eğer yardım gelmezse, orada olduğunu düşündüğü biraderine, "Dul kadının oğluna yardım yok mu?" diyeseslenir.Bir birader, masonik bir toplantının gündemini biliyorsa; kapıya üç kere vurur. Bu, "Yabancı değilim ve gündemi biliyorum." anlamına gelir.Biri, size; trende, otobüste, uçakta veya bir işyerinde "Doğu'ya gidersen ışığı bulursun" ya da "Ben, ben olduğum için benim." diyorsa bilin ki masondur.Ayrıca masonla,r para ya da bir yazı alıp verirken de karşılarındakinin mason olup olmadığını anlamak için sağ ellerinin orta ve şehadet parmaklarını, alınacak şeyi kavrayacak biçimde uzatırken geri kalan üç parmağı birleştirir. Bu, masonluk ilkelerine ihanet eden elin kesilmesine rıza gösterildiğinin işaretidir.

Hiç yorum yok: