Şerit Açma Tarifi
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt (200ml)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım paket yaş maya
- 3 su bardağı un (silme olacak- bir iki yemek kaşığı eksik olabilir)
- yarım çay bardağından az fazla sıvı yağ
içine sürmek için tereyağı (oda sıcaklığında, yumuşak)
üzeri için, yumurta sarısı ve susam
Sütü hafif ılıtıp mayayı içinde çözdürün, şeker ve tuzu ilave edip karıştırın. Yoğurma kabına unun 2 buçuk bardak kadarını boşaltın. Üzerin mayalı süt ve yumurtayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanıp özdeşleşinceye kadar yoğurun. Bu arada unun kalan miktarını ara ara kontrollü bir şekilde ilave edin. Benim ölçüme göre 3 bardaktan çok az un gerekti. Ne çok katı ne de çok yumuşak bir hamur olacak. Hamur hazır olunca mandalina büyüklüğünde bir parça alıp elinizle top şekline getirin. Oklava yardımıyla oval bir şekilde açın. Bu hamur tezgaha yapışmayan ve şekil vermesi kolay bir hamur olduğu için oklava ile açarken un kullanmayın. Yaklaşık bir karış uzunluğunda ve oval şekilde açılan hamuru bıçak yardımı ile şerit şerit kesin. Daha sonra hamurun üzerin bolca yumuşamış tereyağından elinizle sürün. Zaten elinizin ısısıyla yumuşayıp kolayca sürülecektir. Bu işlemden sonra fotoğraflarda da görüldüğü gibi hafif çapraz bir şekilde rulo şeklinde sarın ve hazırladığınız ruloyu daire şeklinde dolayın. Uç kısmını hamurun altına gizleyip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Bütün hamuru şekillendirmeniz tamamlandığında açmaların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam serpiştirerek 10-15 dk kadar mayalanmasını bekleyin. 190 derece ısıtılmış fırında açmaların üzeri kızarana dek pişirin.
Bu ölçüler ile 7-8 adet açma çıkıyor.
Bu ölçüler ile 7-8 adet açma çıkıyor.
1 yorum:
Ellerinize saglik harika görünüyor süt yerine su ile tercih ediyorum daha yumuşak oluyor bu tarifte de oyle yapsam nasıl olur sizce...
Yorum Gönder